Dutch Baroque Orchestra and Choir

In 2014 richtte Gerard de Wit het Dutch Baroque Orchestra en het Dutch Baroque Vocal Consort op. Gerard de Wit heeft met Dutch Baroque een eigen benadering van oude muziek die midden in deze tijd staat. Wat hem voor ogen staat, is een vitale uitvoeringspraktijk van oude muziek, uitgevoerd door verschillende generaties gespecialiseerde professionele topmusici die elkaar stimuleren en kennis en ervaring delen.

Ook stelt hij zich open en ontvankelijk op voor nieuw onderzoek met betrekking tot de uitvoeringspraktijk en wil hij de muziek in zijn authentieke staat opnieuw bekijken en interpreteren. Met Dutch Baroque wil hij de muziek toegankelijk maken voor een nieuwe generatie, zonder aan kwaliteit in te boeten.

Welke muziek er ook op de lessenaar staat, als primus inter pares en muzikaal leider achter het klavecimbel of orgel brengt hij ‘en plein public’ levendigheid en sfeer over. Net als bij zijn grote inspirator J.S. Bach speelt zijn positie als kerkorganist mee, waardoor hij van jongs af aan feeling heeft ontwikkeld voor liturgie en waardoor hij met name in vocale werken de zeggingskracht weet te vergroten.

Uitgaven worden op juistheid onderzocht, noten en tekst worden (waar nodig) gecorrigeerd en in de uitvoeringen is er tot in het kleinste detail aandacht voor dynamiek, articulaties en fraseringen. In 2017 werd een onbekende oerversie van de Messiah (1741) uitgevoerd. Tevens werd in 2019 een door Gerard de Wit gereconstrueerde enkelkorige oerversie van de Mattheus Passion (naar 1727) uitgevoerd.

www.dutchbaroque.nl